Всеукраїнський семінар «Практичний досвід постановки лабораторної роботи та її проведення: дистанційне та очне проведення занять»

25 січня 2024 року

24 січня 2024 року відповідно до наказу ректора НУБІП України №43 від 19.01.2024 відбувся Всеукраїнський семінар «Практичний досвід постановки лабораторної роботи та її проведення: дистанційне та очне проведення занять»

В семінарі взяли участь науково-педагогічні працівники, які забезпечують викладання дисциплін для студентів ІТ спеціальностей Національного університету біоресурсів і природокористування України та Державного університету «Житомирська політехніка», представники роботодавців, практиків з IT-сфери та інші стейкхолдери.
Організатори заходу за мету ставили розглянути специфіку та особливості проведення очних та дистанційних занять з курсів «Основи програмування», «Програмування», «Об’єктно-орієнтоване програмування», «Програмування вбудованих систем» та «Комп’ютерні мережі», обговорити спільні проблеми забезпечення якості освітнього процесу, поділитися надбаннями та здобутками в навчальній та науковій роботі, поспілкуватися про відповідні освітні програми підготовки фахівців.

Спікери семінару
Тетяна Вакалюк, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри інженерії програмного забезпечення, Державний університет «Житомирська політехніка»;
Андрій Єфіменко, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки, Державний університет «Житомирська політехніка»;
Белла Голуб, кандидат технічних наук, завідувач кафедри комп’ютерних наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України;
Дмитро Касаткін, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри комп’ютерних систем, мереж і кібербезпеки, Національний університет біоресурсів і природокористування України.

З вітального звернення почала семінар Тетяна Нікітчук, декан факультету інформаційно-комп’ютерних технологій Житомирської Політехніки з презентації факультету, освітніх програм, діяльності навчальних лабораторій. Заступник декана факультету інформаційних технологій Наталія Клименко передала вітання учасникам семінару від Олени Глазунової, декана факультету інформаційних технологій НУБІП України, коротко розповіла про факультет, про унікальність освітніх програм, які готуємо до акредитаційної експертизи, а саме про ОПП 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 123 «Комп’ютерна інженерія». Зокрема, в рамках цих освітніх програм і викладаються дисципліни, проведення лабораторних занять для яких є предметом обговорення в рамках роботи семінару.

Відповідно до програми семінару Тетяна Вакалюк, завідувачка кафедри інженерії програмного забезпечення докладно розповіла про логіку викладання дисципліни «Основи програмування», окреслила тематичний план навчальної дисципліни, розподіл часу на лекційні та лабораторні роботи.

Цікавим було представлений ЕНК та система оцінювання успішності студентів. Доповідач поділилася досвідом організації дуальної освіти на факультеті та акцентувала увагу на проблемах дистанційної форми навчання, на необхідності живого спілкування з здобувачами освіти.

Продовжила обговорення щодо організації лабораторних робіт з лінійки навчальних дисциплін «Програмування» Белла Голуб, завідувачка кафедри комп’ютерних наук НУБІП України, яка розповіла про напрямки діяльності кафедри, поділилася досвідом та логікою викладання дисциплін, які формують лінійку компетентностей з програмування, особливо для здобувачів освіти за ОПП «Інженерія програмного забезпечення».

Далі Юлія Боярінова, доцент комп’ютерних наук докладно презентувала як безпосередньо організоване навчання з дисципліни Програмування для студентів 1 курсу, знайомила учасників семінару з своїми ЕНК на Навчально-інформаційному порталі університету, з системою оцінювання всіх видів діяльності.

Продовжив презентацію Тарас Лендєл, доцент кафедри, який зосередив увагу учасників на особливостях та специфіці викладання дисципліни «Програмування вбудованих систем», розповів про використання спеціального обладнання та специфічного програмного забезпечення.

В обговоренні першого блоку зустрічі висувалися практичні питання від науково-педагогічних викладачів про вимоги до написання програмного коду, про вимоги інженерії програмного забезпечення, використання мовних моделей, використання ліцензійного програмного забезпечення. Цікаві питання обговорювались з практиками, які безпосередньо працюють в IT-компаніях та викладають відповідні дисципліни.

Друга частина роботи семінару була присвячена обговоренню питань викладання дисципліни «Комп’ютерні мережі», зокрема для спеціальності «Комп’ютерна інженерія».

Андрій Єфіменко, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Житомирської політехніки представив напрямки роботи кафедри та поділився родзинками проведення лабораторних робіт з цієї дисципліни. Мова йшла про інструментарій, обладнання, про постановку проектних робіт про бонусні програми в оцінюванні студентів.

Саме лабораторні роботи спрямовані на набуття програмних результатів навчання та навичок у використанні відповідного інструментарію.

Дмитро Касаткін, завідувач кафедри комп’ютерних систем, мереж і кібербезпеки НУБІП України презентував навчальні лабораторії кафедри, розповідав про використання відповідного обладнання при підготовці фахівців ОПП «Комп'ютерна інженерія» впродовж усього терміну навчання.

Увагу учасників акцентували на програмах навчальних практик, на побудові логіки практичного навчання студентів. Володимир Матієвський, лектор дисципліни «Комп’ютерні мережі» поділився баченням організації лабораторних робіт, розповів про співпрацю та орієнтацію на продукти навчального та апаратно-програмного забезпечення компанії Cisco. Зосередив увагу слухачів на особливостях та досвіді навчання студентів у змішаному форматі.

Під час обговорення члени наукової спільноти відзначили позитивні аспекти, підтвердили спільні завдання у підготовці відповідних фахівців, внесли пропозиції щодо покращення треків викладання відповідних дисциплін для кожної освітньої програми.

Дуже вдячні організаторам та учасникам зустрічі за понад 3-часову роботу, зацікавленість, активність, обговорення, корисні висновки. Переконані, такі зустрічі дозволять налагодити горизонтальні зв’язки академічної спільноти, покращити зміст та якість освітніх програм, обговорити спільні завдання та поділитися надбаннями та успіхами різних колективів задля підвищення якості освітнього процесу та спільних наукових активностей.

Також учасники семінару подякували нашим викладачам, які зараз боронять нашу Україну, надаючи можливість учасникам освітнього процесу наполегливо працювати.

Бажаємо всім творчого натхнення у роботі зі студентами, плідної праці, подальших успіхів та такої потрібної нам перемоги та Миру!
 

Тетяна Волошина, 
доцент кафедри інформаційних систем та технологій

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook