Економічна кібернетика: відкрий для себе інтелектуальний світ професійних можливостей

19 лютого 2024, 8:57
16 лютого 2024 року в рамках онлайн-школи майбутнього ІТ-фахівця відбулась зустріч на тему «Економічна кібернетика: відкрий для себе інтелектуальний світ професійних можливостей», а також ознайомлення з освітньо-професійними програмами «Економічна кібернетика» та «Цифрова економіка».
 
 
Учасники заходу дізналися про складові економічної кібернетики та унікальність і фундаментальність даної освітньої програми. Зазначено, що ця програма забезпечує підготовку сучасного економіста-аналітика та економіста-інформатика, який володіє технологією проектування, моделювання та аналізу бізнес-процесів, програмуванням, а також сучасними комп’ютерними технологіями для ефективного вирішення економічних завдань.
 

 
На сьогоднішній день вимоги до фахівців з економічною освітою значно підвищились. До їхніх навичок уже органічно входять вміння використовувати сучасне програмне забезпечення, засоби цифрової комунікації та мови комп’ютерного програмування.
 

 
Наприклад, серед типових вимог до працівників на посадах Економіст або Економіст-Аналітик, за даними work.ua, rabota.ua та hh.ua, є такі: просунутий рівень володіння Microsoft Excel та SQL. Бажаною є наявність професійних знань наступних інструментів (особливо для посад "Дата-аналітик" та "Бізнес-аналітик"): R або Python, а також систем BI (Power BI, Tableau, тощо).
 
 
 
Практикум зі створення візуалізації даних за допомогою BI Tableau був проведений в.о. завідувачем кафедри економічної кібернетики, Володимиром Харченком. Доповідач зазначив, що в сучасних умовах, коли дані генеруються дуже швидко, важливу роль відіграє ефективна обробка та аналіз цих даних.
BI Tableau є однією із найпопулярніших у світі платформ візуалізації даних. Побачити та зрозуміти дані – головна їх місія.
Зазначено, що саме візуалізація допомагає виявляти закономірності, аномалії та проблеми, а також ухвалювати на основі даних обґрунтовані рішення. Для того, щоб стати дата-аналітиком, необхідно опанувати цей інструмент.
Володимир Харченко відмітив, що BI Tableau має декілька програм для ефективної роботи із даними:
-       Tableau Desktop – інструмент для створення аналітичних дашбордів та візуалізацій у декілька кліків;
-       Tableau Prep – інструмент для збору та обробки даних. Дає змогу підготувати їх у зручному для аналізу форматі;
-     Tableau Server – рішення, яке дає помістити аналітику до вкладки браузера та зробити її доступною будь-якому користувачеві, наприклад, вашим друзям або колегам
-    Tableau Cloud – дублює можливості Tableau Server, при цьому вам не потрібно займатися підтримкою власного сервера. Не вимагає інсталяції, спеціального програмного забезпечення та додаткових налаштувань;
-       Tableau Public – безкоштовна скорочена версія Tableau Desktop.
 

 
Доповідачем було продемонстровано основні кроки побудови різних видів візуалізацій. Власне робота в BI Tableau починається з підключення до джерела даних. Головна вкладка для роботи з ними – Data Source. На ній можна підключати нові джерела даних та редагувати вже існуючі. 
 
Володимир Харченко пояснив різницю між дискретним та неперервним типом даних, між вимірами та мірами, а також продемонстрував створення розрахункового поля в цьому інструменті.
 
Вивчення BI Tableau зазвичай супроводжується десятками годин опрацювання різних інструкцій та статей, а також переглядом різних навчальних відеоуроків. Володимир Харченко поділився деякими лайфхаками, які можуть спростити життя тим, хто тільки починає знайомитись із цим інструментом.
 
Після створення різних типів візуалізацій у BI Tableau було побудовано інтерактивний дашборд, який дозволяє візуалізувати дані та отримувати інформацію в реальному часі. Після цього дашборд було опубліковано на сервері, щоб користувачі могли отримати доступ до нього через веб-браузер чи інші засоби доступу до мережі Інтернет.
 

 
BI Tableau надає можливість створювати інтерактивні дашборди та звіти, які дозволяють керівникам на різних рівнях управління швидко отримувати інформацію, необхідну для прийняття важливих управлінських рішень.
Таким чином, ОПП «Економічна кібернетика» містить важливий перелік дисциплін, в межах яких можна навчитися необхідним методам та засобам для аналізу, візуалізації та обробки даних, а тематичний практикум є підтвердженням цього.
Учасникам було запропоновано приєднатися до наступних зустрічей, які проходять кожної п’ятниці, де вони матимуть можливість детальніше дізнатися про різні аспекти ІТ-сфери та можливості щодо навчання, а також професійного розвитку.
 
Деталі щодо наступної зустрічі можна знайти https://nubip.edu.ua/node/2969/11
Реєстрація доступна за посиланням  https://bit.ly/3Z9YFJt
Місце проведення - на платформі Google Meehttps://meet.google.com/pgb-mqqc-khp
 
 
Володимир Харченко, в.о. завідувача кафедри
економічної кібернетики,
 доцент 
Тетяна Коваль, доцентка кафедри економічної кібернетики
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook