Науковий семінар факультету інформаційних технологій "Застосування в Україні технологій прецизійного землеробства в поєднанні з інтелектуальними інформаційними технологіями"

27 квітня 2015 року
факультет інформаційних технологій

    23 квітня 2015 р. на факультеті інформаційних технологій НУБіП України відбувся науковий семінар, присвячений обговоренню питань застосування в Україні технологій прецизійного землеробства в поєднанні з інтелектуальними інформаційними технологіями.

      Основну наукову доповідь представив д.т.н., професор Васюхін М.І. та його учні к.т.н., доцент Касім А.М., асистент Іваник Ю.Ю., аспірант Сініцин О.В.
 
  
 
    У виступі д.т.н., професора Васюхіна М.І. йшлося про стратегічну важливість створення власного вітчизняного програмного забезпечення для подальшого розвитку аграрного сектору України. За його словами, така необхідність, в першу чергу, обумовлена тим, що закордонні інформаційні системи аграрного призначення для більшості вітчизняних агровиробників є недоступними як з фінансової точки зору, так і в плані відсутності інформації про методи побудови складового програмного забезпечення, так як вони складають таємницю, яку фірми-розробники ретельно приховують. На його думку, існує ряд вітчизняних організацій, які на достатньо високому рівні здатні створювати програмне забезпечення для обробки матеріалів аерофотознімання, створення баз картографічних даних для забезпечення користувачів електронними картами різного масштабу і тематичної складової.
 
    Наша держава має великий аграрний потенціал, ключовим ресурсом якого є земля, яку потрібно активно використовувати задля отримання значних обсягів врожаїв. Окрім підвищення прибутковості, акцент робиться на реалізації ресурсозберігаючих та екологічно чистих технологій виробництва с.г. продуктів. З цією метою  пріоритетними напрямами інновацій у сільському господарстві є впровадження систем точного землеробства, автоматизованих систем управління сільськогосподарським підприємством, систем підтримки прийняття рішень, у тому числі з використанням засобів штучного інтелекту.
   З огляду на ці фактори, науковою школою Васюхіна М.І. запропоновано концепції, принципи та підходи розробки геоінформаційної системи прецизійного землеробства, яка містить три основні складові – динамічну, статичну та змінного внесення матеріалів.
     Детальніше про ці складові розповіли у своїх виступах відповідно к.т.н., доцент Касім А.М., асистент Іваник Ю.Ю., аспірант Сініцин О.В.
     Присутні із захопленням прослухали поданий доповідачами матеріал, жваво ставили питання і дискутували.
   
    На завершення семінару декан факультету інформаційних технологій к.пед.н., доцент Глазунова О.Г. подякувала присутнім та виступаючим на семінарі за вдалі ідеї та дослідження можливостей застосування новітніх комп’ютерних інформаційних технологій у аграрній галузі, які дадуть змогу знизити витрати на обробіток ґрунту, культур тощо й зменшити викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище підкреслила необхідність підтримки таких заходів як наукові семінари, адже для того, щоб досягти сталого розвитку аграрного сектору економіки, безпечності та безперебійності постачання с.г. сировини потрібні інновації, які передусім повинні виражатися у неперервному поєднанні досягнень науки, освіти та виробництва.
 Олена Григорівна Глазунова,
декан факультету інформаційних технологій
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook