Відбувся 155 семінар європейської асоціації аграрних економістів

26 вересня 2016 року

    20 -21.09. 2016 у Києві  на базі Міжнародного інституту менеджменту відбувся 155 семінар європейської асоціації аграрних економістів. Обговорювалося широке коло питань стану та перспектив розвитку не тільки аграрного сектору України але і країн СНД (Україна є асоційованим членом цієї організації).  

    Конференція почалася з доповіді   президента Українського клубу аграрного бізнесу Алекса Ліссітси   «Дослідження економіки сільського господарства, проведені в країнах з перехідною економікою або 25 втрачених років. Приклад України». Вже по назві доповіді зрозуміло оцінка автора рівня розвитку українського аграрної науки та освіти. Автор доповіді наявно продемонстрував надмірну  бюрократизацію та неефективність підготовки наукових кадрів. Виходом з цієї складної ситуації він вважає ефективну допомогу в отриманні освіти за рахунок тісної співпраці університетів та потужних аграрних підприємств.   На цій час прями договори о співпраці університетів та аграрного бізнесу вже існують. Крім того, за рахунок аграрного бізнесу УКАБ обіцяє профінансувати отримання PHD в країнах ЄС для 50  випускників українських вузів. 

В доповідях, представлених на конференції європейськими та українськими вченими,  розглядалось широке коло питань впливу державного регулювання  на розвиток аграрного бізнесу (ефективність податкових пільг,  державної підтримки, митно-тарифної політики), перспектив розвитку та вплив на розвиток сільських територій.  Найбільшу кількість доповідей було представлено співробітниками IAMO м. Халле, крім того були представлено вчені з Франції, Бельгії, Нідерландів, країн Східної Європи. На відміну від звичайних українських наукових конференцій тільки 10% робіт було представлено українськими вченими.    В абсолютній більшості робіт   звертає увагу високий рівень використання економетричного аналізу (панельна регресія). Дослідження кафедри економічної кібернетики НУБіП було представлено стендовими доповідями доцента М. Негрей «Вплив зміни клімату на аграрні ризики» та професора А.Скрипника  у співпраці з доцентом А. Жемойдою  та старшим викладачем В. Андрющенко “Аналіз структурних змін українського аграрного бізнесу”

     Конференція закінчилася обговоренням перспектив розвитку українського аграрного сектору  в контексті зростання співпраці с ЄС. В обговоренні прийняли участь заступник  міністра аграрної політики О. Трофімцева,  проректор  НУБіП C. Кваша, представники наукової спільноти з країн ЄС.  Найбільш конструктивним був виступ С. Кваші, який застеріг від надмірного захоплення кількісними показниками обсягів виробництва та експорту аграрної продукції,  а наполягав на підтримці різних форм бізнесу, враховуючи небезпечну тенденцію зростання розбіжності між рівнем занятості та кількістю працездатного сільського населення.

   З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті конференції: http://scientific.largefarm.management/

 

завідувач кафедри економічної кібернетики

Андрій Скрипник

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook