Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК провів локальний день відкритих дверей «Їж! Вступай! Навчайся!»

01 грудня 2025 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся День відкритих дверей для тридцяти учнів 11 класу Опорного закладу освіти «Червонослобідський ліцей Макарівської селищної ради Бучанського району Київської області» (директор Михайло ШУЛЬГА). Крім того, на захід завітали абітурієнти, які вже відвідують курси з підготовки до НМТ та разом з батьками вирішили не втрачати нагоду краще ознайомитись з місцем майбутнього навчання, поспілкуватися з викладачами та відчути дух омріяного факультету.


Програма заходу була доволі насиченою. Школярів та їх класного керівника Людмилу ЛЕВИЦЬКУ гостинно зустріли і привітали декан Лариса БАЛЬ-ПРИЛИПКО з командою викладачів і студентським активом факультету. Лариса Вацлавівна розповіла про переваги навчання за бакалаврськими спеціальностями G13 «Харчові технології» та І9 «Громадське здоров’я», поділилась світлинами з активно-насиченого життя факультету та деякими секретами, чому навіть під час періодів, коли за графіком у студентів запланована дистанційна форма навчання, вони все одно прагнуть приходити на практичні заняття в лабораторії, аби навчитись на новітньому обладнанні секретам обраної професії.


Запрошений на захід керівник центру розвитку кар'єри НУБіП України Сергій КОВАЛЕВСЬКИЙ розповів про Правила прийому на спеціальності факультету, можливості курсової підготовки абітурієнтів та бонуси, які вона дарує при вступі. Чудова інтерактивна презентація Сергія Сергійовича дала можливість абітурієнтам зануритись в життя студентського кампусу, відчути атмосферу гуртожитку та культурного життя НУБіП України, відчути вагомість і переваги нашого університету порівняно з іншими ЗВО.

Потім випускники ліцею потрапили в серце факультету – його навчальні аудиторії і лабораторії, ознайомились з оснащенням, поспілкувались з викладачами і студентами.


Так під час відвідування першої локації – кафедри громадського здоров’я та нутриціології – учні з цікавістю послухали завідувача кафедри, президента Асоціації дієтологів України, професора Олега ШВЕЦЯ. Він розповів про нутриціологію як науку і практику, акцентував увагу на зв’язку між харчуванням і здоров’ям, причинами та наслідками щоденного вибору харчових продуктів. Почавши зі спільного з ліцеїстами пошуку формули здоров’я людини, Олег Віталійович розповів, з якими науками інтегрується нутриціологія, навів загрозливі статистичні показники здоров’я українців, які потребують негайних втручань та нових підготовлених кадрів. Він підкреслив переваги здорового харчування та його антиподи; обговорив, яких продуктів і харчових звичок слід уникати – обробленої їжі, калорійних напоїв, снекінгу, орторексичної та іншої нездорової харчової поведінки; навів ресурси для самостійного поліпшення знань про харчування.


На цій же локації, в лабораторії здорового харчування, за допомогою і під керівництвом старшого викладача Костянтина БАЛАШОВА учні мали можливість зробити вимірювання показників та складу тіла з метою підбору індивідуального плану харчування (біоімпедансний аналіз з визначенням частки жирової і м’язової тканин в організмі, індексу маси тіла та інше). Доцент Микола НІКОЛАЄНКО розробив і запропонував те, що найбільше любить молодь – спілкування у формі гри та динамічної вікторини – фуд-челлендж “Міфи vs Факти: розвінчування популярних міфів про харчування».


Учні були запрошені вступати на нову акредитовану освітню програму «Нутриціологія здорового харчування», аби бути серед тих перших фахівців, хто створює сенси та інструменти впливу в новій перспективній спеціальності бакалаврського рівня «Громадське здоров’я».


На другій локації завідувач кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олександр САВЧЕНКО презентував випускникам ліцею можливості навчання та професійного росту на спеціальності G13 «Харчові технології».


Доценти Ігор УСТИМЕНКО та Любов ТКАЧЕНКО провели разом з абітурієнтами дослідження показників якості та безпечності продуктів. Разом з викладачами кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів учні з захопленням спостерігали за хімічними дослідами на виявлення крохмалю та нітратів у продуктах харчування. Цей процес захопив навіть класного керівника школярів.


На третій локації учні ознайомилися з можливостями навчальної лабораторії загальних технологій харчових виробництв та лабораторією сенсорного аналізу. Тут на них чекали майстер-клас з приготування страв з дегустацією. Під керівництвом доцентів Анастасії ІВАНЮТИ та Олени ОЧКОЛЯС ліцеїсти готували грибний суп на самому сучасному обладнанні.


А поряд, в іншій аудиторії, їх чекала чайна церемонія з приготуванням і дегустацією різних чаїв. Доцент Тетяна БРОВЕНКО захопливо розповіла про різні сорти чаю, в тому числі, найекзотичніші, поділилась інформацією, як саме відбуваються практичні заняття з приготування різних страв. Студенти факультету, готуючись до Дня відкритих дверей, приготували смачну випічку, пригощаючи якою, спілкувались зі своїми завтрашніми «колегами» по навчанню.


На четвертій локації школярів зустрічав професор Геннадій ТКАЧ, який провів цікаву екскурсію музеєм анатомії.


Маючи змогу запитати про те, що їх турбує, школярі залишились задоволені знайомством з факультетом, адже виїжджали звідси насичені фізично і ментально, отримавши багато яскравих вражень та інформації для роздумів. Деякі з них вже будували плани, як провести цілий день в якості студента факультету та зануритись в захопливий світ наук про харчування.


Тож День відкритих дверей на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК повністю виправдав свій головний меседж «Їж! Вступай! Навчайся!» та, сподіваємось, додасть результативності під час вступної кампанії.

Альона АЛЬТАНОВА,
доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології