Виїзне заняття студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів на фермах ПП «Євросем»

В умовах інтенсифікації скотарства, зростання продуктивності тварин, появи нових обладнання та технологічних рішень посилюються вимоги до кваліфікації фахівців. Доповнення теоретичних знань здобувачів вищої освіти практичною складовою набуває особливого значення. Для студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів випала унікальна можливість провести практичні заняття з виїздом на сучасні високотехнологічні підприємства та закріпити знання отриманні під час аудиторних занять.


В рамках підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», професором кафедри технологій у тваринництві Анатолієм УГНІВЕНКОМ та доцентом Дмитром НОСЕВИЧЕМ, за сприяння керівництва тваринницьким сектором ПП «Євросем», було проведено виїзне заняття.


Студенти відвідали ферми з розведення м’ясної худоби та молочно-товарну із роботизованим доїнням.


Основні завдання, які були поставлені – побачити специфіку різних напрямків виробництва продукції скотарства, ознайомитись із технологіями на сучасних фермах та породами молочної і м’ясної худоби.


Під час відвідування ферми з розведення м’ясної худоби студентам було представлено два етапи технологічного процесу: система «корова-теля» з утриманням маточного поголів’я на фермах і пасовищах до відлучення «ділових телят» та дорощування і відгодівлю молодняку з використанням прийомів поліпшення якості м’яса та швидкості росту тварин. Студенти ознайомились з організацією годівлі, утримання, відтворення поголів’я, веденням виробничого обліку, контролем продуктивності та ветеринарним забезпеченням.


Особливу увагу приділили технології заготівлі, зберігання та підготовки до згодовування кормів. Побачили найбільш поширені в Україні породи м’ясної худоби. На завершення екскурсії по фермі було зроблено виїзд на оглядовий майданчик пасовища, де в мальовничій місцевості на березі річки Супій, з пагорба, була можливість комплексно оцінити систему випасу і технологічні рішення з його організації.

На молочному комплексі студентам було представлено сучасне рішення зі створення новітньої ферми, яка передбачає комфортне утримання корів і максимальну автоматизацію та роботизацію технологічних операцій. Студенти змогли побачити роботу і отримати коментарі фахівців щодо використання доїльних роботів Astronaut та роботів підгортачів кормів виробництва Lely, систему автоматизованого управління мікрокліматом в корівнику, технологічні рішення з раціонального планування корівників та управління стадом. В умовах ферми обговорили технологічні принципи сортування за якістю та первинної обробки молока, нормування і балансування годівлі, вирощування телят і ремонтного молодняку. Окремий акцент було зроблено на технологічних вимогах до корів, придатних для доїння роботами та способах їх привчання до добровільного відвідування доїльної установки. Наприкінці було обговорено переваги роботизації і комплексної автоматизації ферм та досвід ПП «Євросем» з їх використання.


Висловлюємо вдячність керівництву та колективу ПП «Євросем», зокрема Олександру ДАНИЛІНУ, Богдану ОМЕЛИКУ і Івану ЛУЦЮКУ за можливість проведення занять в умовах сучасного виробництва та цікаві і змістовні екскурсії.

1 / 1

Дмитро НОСЕВИЧ,
доцент кафедри технологій у тваринництві